Belka
Sobota, 27 Kwietnia 2024   imieniny: Felicja, Teofil, Zyta
Rejestracja Witaj: Gościu, Zaloguj się
 
Belka
 
 

Nie tylko manchego, czyli przegląd hiszpańskich serów

Data publikacji: 2023-08-18, Data modyfikacji: 2023-08-18
A A AWydrukDrukuj  
 
Nie tylko manchego, czyli przegląd hiszpańskich serów

Gdzie można znaleźć hiszpańskie sery w Warszawie?

W warszawskich supermarketach bez trudu znajdziesz wspomniany we wstępie manchego. Po jego spróbowaniu najprawdopodobniej przyjdzie jednak ochota na dalsze odkrywanie walorów hiszpańskiego nabiału. W takiej sytuacji nie musisz od razu rezerwować biletów lotniczych na Półwysep Iberyjski – zamiast tego zabierz najbliższych przyjaciół na degustację do Bilbao. Na desce serów oferowanej przez tę restaurację obok słynnego manchego znajdziesz m.in. cabrales, o którym piszemy w dalszej części tekstu.

Manchego i inne sery dojrzewające

Prawdopodobnie zaskoczy Cię wiadomość, że manchego nie jest hiszpańskim serem narodowym. To ser pochodzący z regionu La Mancha – stąd wzięła się zresztą jego nazwa. Sery dojrzewające są znane w całym kraju, ale różnią się w zależności od regionu. Kraj Basków znany jest z sera idiazabal, ser mahón to specjalność Minorki, a w Galicji numerem jeden jest ser tetilla. Nazwa tego ostatniego oznacza dosłownie „małą pierś”, a wzięła się od kształtu formy serowarskiej, który przypomina właśnie tę część ciała.

Cabrales – hiszpański ser pleśniowy

Sery pleśniowe nie są wyłącznie domeną Francji. Hiszpania może pochwalić się swoimi własnymi wyrobami. Mowa tu przede wszystkim o serze cabrales, wywodzącym się z Asturii. Wytwarzany jest on z mleka krów, kóz oraz owiec pasących się u podnóża gór Picos de Europa. Ser cabrales dojrzewa w naturalnych jaskiniach, gdzie wilgotność sięga 90% – to idealne warunki do rozwoju penicyliny, pod której wpływem na powierzchni sera tworzy się niebieskawy nalot.

Queso fresco

Oprócz serów dojrzewających czy pleśniowych w Hiszpanii chętnie jada się również queso fresco, czyli ser świeży. Jak sama nazwa wskazuje, jest to ser, który nie został poddany procesowi dojrzewania. Ten gatunek raczej nie jest przeznaczony na eksport, jako że ser fresco powinien być zjedzony w ciągu kilku dni od wyprodukowania. Można jeść go zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej – to właśnie z niego powstaje hiszpański sernik, czyli tarta de queso fresco.

Z czym jada się sery hiszpańskie?

Hiszpańskie sery, podobnie jak te francuskie, doskonale nadają się do skomponowania deski serów. Oprócz wybranych gatunków serów mogą się na niej znaleźć świeże winogrona, figi, orzechy włoskie oraz konfitury. W samej Hiszpanii sery bardzo często podaje się w towarzystwie membrillo, czyli sztywnego i bardzo słodkiego w smaku dżemu z pigwy. Sery warto degustować razem z dobrym winem, najlepiej również hiszpańskim. Jeśli próbujesz serów w restauracji i wahasz się co do szczepu lub poziomu wytrawności wina – poproś o rekomendacje kelnera.

Artykył sponsorowany
 
Komentarze
Brak komentarzy, Twój może być pierwszy!
Autor:
Kod z obrazka:
Puste pole z komentarzem
Puste pole z podpisem
Wyszukaj
 
Kreska
Dodaj artykuł
 




Brak sond
 
Newsletter
Bądź na bieżąco z nadchodzącymi imprezami. Zapisz się na bezpłatny newsletter.
 
 
warszawa

Warszawa – stolica kraju i miasto na prawach powiatu leży w województwie mazowieckim. Jest to największe miasto Polski. Obszar 517 km² zamieszkuje tu 1 735 442 ludzi. Skupiają się tu najważniejsze instytucje i ośrodki o charakterze naukowym, kulturalnym, politycznym i gospodarczym.

Lista zabytków i miejsc wartych odwiedzenia zdaje się nie mieć końca. Do tych najważniejszych i rozpoznawalnych z pewnością należy: Zamek Królewski i plac Zamkowy, Stare Miasto, Trakt Królewski i Łazienki Królewskie, Pałac Kultury i Nauki, pomnik Syrenki Warszawskiej, Muzeum Powstania Warszawskiego, Centrum Nauki Kopernik i Stadion Narodowy. Jest tu także cała masa dróg rowerowych. Szczególnie atrakcyjne są te ciągnące się wzdłuż Wisły. Na każdym kroku można spotkać tereny zieleni. Parki, skwery i ogrody to idealne miejsce na spacer. Jest tu też kilkanaście rezerwatów przyrody i dwa ogrody botaniczne. W granicach miasta rośnie nawet las! To zjawisko na skalę światową.    

 



 

Zgłoś uwagi - uzupełnij wszystkie pola